Author Topic: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on  (Read 3328 times)

vrybl

  • Guest
09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« on: April 07, 2014, 02:07:40 PM »
09 Stelvio - Service message and Red triangle are on

I have bought this bike with 8K miles about 2 month ago, I have replaced leaking oil sender sensor and resealed leaking crankshaft position sensor, but now after riding in a bit of rain for 10 minutes I noticed the speedometer jumping rapidly from 0 to 90 mi/hr.  At this point the "Service!" message and red triangle are on, and I can't seem to enter any other menus to look up failure codes on the dash except for heated grips.  Is this normal not to be able to enter system menu with "Service!" message on.

All ideas on what is going on with teh menu or speedometer are welcome.

Cheers,

Vlad.

Offline rdbandkab

  • Guzzi Hero
  • *****
  • *
  • Posts: 1472
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #1 on: April 07, 2014, 02:18:59 PM »
Didn't the 09's come with a flakey(when wet) wheel speed sensor?

If so, it can be dried out and sealed..  

I'm sure someone with more knowledge of the subject will be around soon.

Possible link for more info:  http://wildguzzi.com/forum/index.php?topic=54559.0
« Last Edit: April 07, 2014, 02:20:42 PM by rdbandkab »


biking sailor

  • Guest
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #2 on: April 07, 2014, 02:44:15 PM »
I've heard defective plug wires will make the dash go nutty also. I would try the turn off, wait, and then turn key back on to see it it clears.

Are you broken down on the road?

Offline samfrank

  • Guzzi Hero
  • *****
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 548
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #3 on: April 07, 2014, 03:09:01 PM »
Red warning light on, eh?  Welcome to the club!!
1973 Eldorado
2013 Norge - moving to Arizona to live with John.
2015 Yamaha FJR1300

Offline samfrank

  • Guzzi Hero
  • *****
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 548
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #4 on: April 07, 2014, 03:10:34 PM »
The red warning light has been coming on and off intermittently for close to three years on my "07 Norge. Still runs without a hiccup, however!
1973 Eldorado
2013 Norge - moving to Arizona to live with John.
2015 Yamaha FJR1300

Offline Scott of the Sahara

  • Guzzi Hero
  • *****
  • Posts: 566
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #5 on: April 07, 2014, 06:48:58 PM »
08 Norge. Service light came on yesterday when I started it up. I rode for about a mile and a half and stopped the bike. When I started it up the light was out. This is the second time. Once about this time last year, same thing.

Offline ChuckH

  • Guzzi Hero
  • *****
  • *
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 1442
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #6 on: April 07, 2014, 06:52:49 PM »
09 Stelvio - Service message and Red triangle are on...Vlad.  

On my '12 Stelvio the Service Interval Icon (a small wrench image on the screen) appears every 6000 miles, since that is the recommended service interval.  I can remove it by toggling through the screens with the left Control Button to the "Menu" screen.  There is no science to this, sometimes it is a real PITA, I just have to keep trying.  From the "Menu" screen I go to "Diagnostics".  I input my code -- frequently it is "10695".  Then I go to "Remove Service Interval", toggle to "Yes" and remove it.

I caution you here.  Your '09 is the earlier model, my '12 is the later model.  There may be differences in how to handle this change on your model bike.

Last, I have no knowledge of how to handle the Red Triangle.  Sorry.

Essential to the pursuit of happiness is knowing when you've caught it.
Life's what happens while you're making other plans.
I always knew I'd get old.  How fast it happened was a bit of a surprise, though.

'08 Chevy Corvette (non-Stealth, Bright Red)
'07 BMW R1200R Shiny Black (now gone)

Online Wayne Orwig

  • Guzzi Hero
  • *****
  • Posts: 12562
    • Hog Mountain weather
  • Location: Hog Mountain
Re:
« Reply #7 on: April 07, 2014, 09:23:22 PM »
My 09 and many others did this. The rain water gets into the speed sensor and kills it. You may be able to dry it out and seal it. Or just replace it. They were upgraded in about 2010 and the new ones are good.

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
Scientist have discovered that people will believe anything, if you first say "Scientist have discovered...."

Offline Lannis

  • Guzzi Hero
  • *****
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 24420
  • Location: Central Virginia
Re:
« Reply #8 on: April 07, 2014, 11:51:55 PM »
My 09 and many others did this. The rain water gets into the speed sensor and kills it. You may be able to dry it out and seal it. Or just replace it. They were upgraded in about 2010 and the new ones are good.

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk

My '09 did exactly the same.   Speedo goes nuts, red triangle comes on and scares me half to death ... find out that's what happens when the speedo sensor on the back wheel gets wet, no harm to ride it like that.

Take speedo sensor off, dry it out good, seal it up with silicone to prevent water incursion down where the wire goes into the box, buy another one for $70 in case your fixed one fails again, new one still sitting on the shelf 3 years later .... !

Lannis
All dogs are therapy dogs.  Most of them are just freelancing.

vrybl

  • Guest
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #9 on: April 08, 2014, 07:13:53 AM »
Thank you all for the input.  I will start addressing the speedo sensor.  Is the idea that the "Service!" message and the red triangle go away once the speedo is sorted out?

Online Wayne Orwig

  • Guzzi Hero
  • *****
  • Posts: 12562
    • Hog Mountain weather
  • Location: Hog Mountain
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #10 on: April 08, 2014, 11:39:08 AM »
Thank you all for the input.  I will start addressing the speedo sensor.  Is the idea that the "Service!" message and the red triangle go away once the speedo is sorted out?


Yes, the service message and red triangle pop up when the dashboard realizes that you are in gear, clutch out, high revs, but zero speed.
Scientist have discovered that people will believe anything, if you first say "Scientist have discovered...."

Online Dilliw

  • Guzzi Hero
  • *****
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 3246
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #11 on: April 08, 2014, 11:56:14 AM »
Yes, the service message and red triangle pop up when the dashboard realizes that you are in gear, clutch out, high revs, but zero speed.

Well you could be in one of those Daytona bike week burnout pits  ;-T
George Westbury
Aiken, SC
2003 EVT "The Tank"
2011 Griso SE

L-824 and L-825

Offline Lannis

  • Guzzi Hero
  • *****
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 24420
  • Location: Central Virginia
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #12 on: April 08, 2014, 11:58:36 AM »
Well you could be in one of those Daytona bike week burnout pits  ;-T

I first thought that, but then realized that the speedo sensor is detecting rear wheel revolutions, so a burnout wouldn't spook the dash.

A completely trashed clutch, broken transmission, or broken universal joint would do it though .....

Lannis
All dogs are therapy dogs.  Most of them are just freelancing.

vrybl

  • Guest
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #13 on: April 09, 2014, 10:51:05 PM »
Well, the problem was almost with speedometer sensor.  As suggested here and elsewhere the wires/connector under the seat leading to the speedo sensor had bent pins, once pins were straightened out and reconnected, the "Service!" message disappeared.   I had the speedo sensor sealed anyway as suggested.

Much Much Much Thanks,

Vlad.


Offline Chuck in Indiana

  • Guzzi Hero
  • *****
  • *
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 25565
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #14 on: April 10, 2014, 05:35:17 AM »
Well, the problem was almost with speedometer sensor.  As suggested here and elsewhere the wires/connector under the seat leading to the speedo sensor had bent pins, once pins were straightened out and reconnected, the "Service!" message disappeared.   I had the speedo sensor sealed anyway as suggested.

Much Much Much Thanks,

Vlad.



Speedy service from WG, as usual.. ;-T
Chuck in (Elwood) Indiana/sometimes SoCal

02 Scura RC
87 AeroLario
79 G5
95 Skorpion tour
 
The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.' - Bertrand Russell

bmacneil2008

  • Guest
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #15 on: December 31, 2014, 05:50:02 PM »
Have to love this forum, has helped me more than a few times. Even donated. Yes, 100% same issue, 4 hour ride in the rain yesterday and now after a good cleaning, red light, no MPH. So where is the sensor?

Online Wayne Orwig

  • Guzzi Hero
  • *****
  • Posts: 12562
    • Hog Mountain weather
  • Location: Hog Mountain
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #16 on: December 31, 2014, 05:58:21 PM »
Rear wheel on the 09.
You will see the wire tied to the rear brake line.
Scientist have discovered that people will believe anything, if you first say "Scientist have discovered...."

bmacneil2008

  • Guest
Re: 09 Stelvio - Service message and Red triangle are on
« Reply #17 on: January 01, 2015, 11:48:25 AM »
Yes, took the rear wheel off and thought I could open the sensor and use a blow drier but seems sealed. I can see where water gets in by the wire leading into the box. I will just have patience and wait a few days and see if all ok then will apply sealant around the wire. So when is all dry, the red light and service alert does not show? Or do I have to put the tire back on and spin it so the sensor responds before the dashboard resets?

Organic Ozark Mountain Jelly
The best organic jelly on the planet. Delivered to your home.
https://mckeevermountain.com/store.html
Advertise Here
 


Advertise your products today. All proceeds go back into this website.
Your ad will show up over 10,000 times daily!
Advertise Here