Author Topic: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder  (Read 408 times)

Offline 1down5up

  • Hatchling
  • **
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 174
  • Location: Sydney NSW Australia
SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« on: October 02, 2022, 03:52:49 AM »
Gents,

Having issues with an SP1000, I can't get it to run nicely at idle.

Ive figured out (using timing light) that the left cylinder isn't firing at low rpm/idle up to about 2000rpm,after that it's firing.

The right cylinder is firing at idle (again verified by timing light), I've also changed/swapped the coils over across the cylinders and the issue doesn't move so I'm fairly sure the coils/points/condensers are ok.

Spark plug fires fine out of the cylinder on the left (held against the valve cover, nice strong spark)

I've checked timing, points gap etc

Not sure what could cause this?

Bike has Phf36 but appart from that it's a stock motor/igniting system.

Offline Old Jock

  • Gaggle Hero
  • *****
  • Posts: 2635
Re: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« Reply #1 on: October 02, 2022, 05:08:47 AM »
Could be quite a few things I suppose

I'd also swap over plugs and HT leads, I've had more than one issue like that where you'd get a spark out of the cylinder but still have running problems and it turned out to be either the HT leads or the plug

Offline Scout63

  • Gaggle Hero
  • *****
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 2484
  • Location: Orleans, MA USA
Re: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« Reply #2 on: October 02, 2022, 07:26:23 AM »
Maybe pull the left side idle jet and see if it is clear.  They usually need to be physically cleaned out with a #78 drill bit or .016 guitar string - too small an orifice for chemical cleaning (spec for the stock VHB carbs).

Or do what I do and crab the frame, pull the engine and rebuild the whole thing. Then clean the jet.
Ben Zehnder - Orleans, MA USA
46 Rapide 69 Ducati 450 Scrambler 71 R75/5 72 Combat Commando 73 v7 Sport project
77 Laverda Jota project 77 Ducati 860GTS
78 Ducati 900SS 78 SR500 82 Laverda Montjuic project 98 Ducati 916
 02 MV Agusta F4 750 19 Husky Vitpilen

Online fotoguzzi

  • Gaggle Hero
  • *****
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 19809
  • vee git tooh soon oldt und too late wise -my Dad
Re: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« Reply #3 on: October 02, 2022, 07:48:39 AM »
Dumb question, How does a timing light show a plug is not firing?
MINNEAPOLIS, MN

Wildguzzi.com

Re: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« Reply #3 on: October 02, 2022, 07:48:39 AM »

Online Frenchfrog

  • Gaggle Mentor
  • ****
  • Posts: 627
Re: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« Reply #4 on: October 02, 2022, 08:38:08 AM »
By not flashing

Online fotoguzzi

  • Gaggle Hero
  • *****
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 19809
  • vee git tooh soon oldt und too late wise -my Dad
Re: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« Reply #5 on: October 02, 2022, 08:56:09 AM »
By not flashing
thanks, I have not used a TL for like 50 years.
MINNEAPOLIS, MN

Offline pressureangle

  • Gaggle Mentor
  • ****
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 925
  • '97 1100 Sport i, '89 Mille GT
Re: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« Reply #6 on: October 02, 2022, 10:36:53 AM »
In the archives there is more than one thread where the culprit for this specific problem is the power wire between the two coils. I had this problem myself on my '85 LeMans. The right coil was fine but there's a simple short jumper to the left coil. Mine had a failed connection on the wire at the terminal, took some sweat to isolate. Try running a simple bypass jumper to see if it comes to life, if so then you can attend making a quality replacement wire.
Something wistful and amusing, yet poignant.

Offline 1down5up

  • Hatchling
  • **
  • *
  • *
  • *
  • Posts: 174
  • Location: Sydney NSW Australia
Re: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« Reply #7 on: October 03, 2022, 02:08:46 PM »
Thanks for the thoughts -

I have swapped the coils and points across and the issue stays on the left cylinder.

It must be due to fuel/air, have checked the idle O-ring etc and choke rubbers are new.

I didn't think a to rich/lean air fuel would cause the plug not to spark, just the mixture not to ignite.

Will double check the power link between the coils.

Offline centauro

  • Gosling
  • ***
  • Posts: 441
  • Location: FL
Re: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« Reply #8 on: October 03, 2022, 03:50:28 PM »
Gents,

Having issues with an SP1000, I can't get it to run nicely at idle.

Ive figured out (using timing light) that the left cylinder isn't firing at low rpm/idle up to about 2000rpm,after that it's firing.

The right cylinder is firing at idle (again verified by timing light), I've also changed/swapped the coils over across the cylinders and the issue doesn't move so I'm fairly sure the coils/points/condensers are ok.

Spark plug fires fine out of the cylinder on the left (held against the valve cover, nice strong spark)





I've checked timing, points gap etc

Not sure what could cause this?

Bike has Phf36 but appart from that it's a stock motor/igniting system.

The only other suggestion I can offer after every one else's comments is:
Remove the suspect spark plug lead from both ends and use an ohmmeter to check for continuity; it should be no more than..2-.3 Ohms. . While itis in your hands, inspect it carefully inch by inch to check for damage. .
Val Barone
1984 1000 SP/NT (sold)
1973 Benelli 650S Tornado (sold)
1985 Vespa PX150E
1973 Honda CB 350 Four

Learn from other's mistakes ; you won't live long enough to make them all yourself.  Eleanor Roosevelt

Online TOMB

  • Gaggle Hero
  • *****
  • Posts: 1442
  • Location: Newington Ct. 06111
Re: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« Reply #9 on: October 03, 2022, 06:43:12 PM »
You could also try starting the bike up in a totally dark area inside the garage with the doors open or outside of the garage with no lights and look for the flickering lights jumping from the power cables spark plug lead spark plug caps to ground you'll probably hear some snapping sounds too if you can find the bouncing Sparks so to speak, you'll find your problem

TOMB
« Last Edit: October 03, 2022, 08:42:33 PM by TOMB »
TOMB

CENTRAL CONNECTICUT
1972 Eldorado new to me so "0" miles so far
1972 AMBASSADOR 169000 MILES
1978 G5 170000 MILES
1973 V7 SPORT 25000 MILES
1973 ELDORADO 300000+ MILES
1980 CX100 50 MILES
1976 CONVERT-62000 MILES AND BUILDING
1976 HONDA CB400F 27 MILES AND BUILDING SOLD

MGNOC # 2723

Offline yackee

  • Gosling
  • ***
  • Posts: 305
Re: SP1000 no spark it idle/low rpm on 1 cylinder
« Reply #10 on: October 03, 2022, 06:52:12 PM »
Just going off my Vespa experience, any problem with ignition, try new plugs. Cheap and almost always solves the problem.

***Wildguzzi Official Logo High Quality 5 Color Window Decals Back In Stock***
Shipping in USA Only. Awesome quality. Back by popular demand. All proceeds go back into the forum.
http://www.wildguzzi.com/Products/products.htm
Advertise Here
 

Crusty Cycle, Vintage Moto Guzzi Parts
Ambassador, Eldorado, 850T, T3, 1000SP, G5, Convert, etc. Good Prices - Fast Shipping
http://www.crustycycle.com
Advertise Here